lördag 25 december 2010

Julkul(a)

Min jul är här: Påsen med glädje och gemenskap är vidöppen. Den lilla kärnfamiljen är samlad.  Samlad för första gången på flera månader. Den ena är mer lik den andra än den tredje. Mor och far får vara mindre man och hustru och mer pappa och mamma. Gamla invanda roller blandas med nya för att alla växer och får nya åsikter om livet. Scenen är dok densamma, den fina timmerhuset vid havet.  Fastvuxet i berget sedan 1958. 

Smalspisen kämpar för att hålla midvinterkölden utanför knuten. Radiatorerna tickar och elmätaren snurrar allt fortare. Kärnkraften behövs för att värma stugan även om den nyintagna björkveden gör sitt till. 
Julgranens kulörta lyktor får 50-talsnostalgin att blomma ut i full blom.  Vi är lyckliga även när blinkmoden som blinkar blått, rött, rött, grönt, gult sken är nästan i valstakt. 
Ungarna har hängt nästan hundra röda glaskulor i den självsågade granen. Den blå toppspiran kröner verket. 
Gemenskap med sång och glam blandas med appar och facebook-kontakter. Med högläsning och streemad julmusik. En förkyld sängliggande dåsar i bädden. Resten myser med julmatsmätta magar. 
Jul - gemenskap - Jesus
Är julen här? Är Jesusbarnet här? Ja, han vilar tryggt i krubban. Omgärdad av Maria och Josef och herdarna som nyss fanns i julgruppen har via fönsterbänken rört sig närmare vår Frälsare.  Är detta jul?  Gemenskap, kärlek, vila, fokus det är kul, julkul. En dag som vi längtat till och som vi kommer att minnas vi som är här i julgranskulans spegel, i påsen som inte går att köpa för pengar! Kärlek till barnet som kom som vår räddning. 

1 kommentar:

  1. Det mesta blinkar blått
    http://www.youtube.com/watch?v=aWRaP97D-Vg&playnext=1&list=PL9B076298E4A05212&index=48

    SvaraRadera